Menu

Hoekse Vogel

“De meeuw, als symbool voor vrijheid, zorgeloosheid, hoop en liefde,

was mijn grote inspiratie.

Ik heb haar in volle kracht neergezet,

op het punt van wegvliegen”.

Op 10 prominente locaties in Hoek van Holland staan meerpalen met een bijzondere cultuurhistorische waarde met daarop “De Hoekse Vogel”. Het object is van RVS. Het zicht op de vogel is van alle kanten spannend en alle weersomstandigheden kunnen deze spanning beïnvloeden. De schaduw van de vogel is daarom geen moment hetzelfde!
De (voormalige) deelgemeente heeft samen met Rijkswaterstaat door middel van een ontwerpwedstrijd deze “meerpalen-route” gerealiseerd.

Dit kunstwerk in de openbare ruimte is het beeldmerk van badplaats Rotterdam Beach en één van de iconen van Tourist Information Rotterdam. Hoek van Holland en de meeuw zijn onlosmakelijk verbonden met de Noordzee en De Waterweg; met mensen die reizen en hun grenzen verleggen. Ook de levens-reddende transporten van joodse kinderen naar Engeland vlak voor WO II refereren aan deze gedachte.

Daarnaast symboliseert de meeuw ook persoonlijke grenzen: inspireer jezelf en verbreed je horizon door buiten je dagelijkse ervaring te treden en open te staan voor nieuwe uitdagingen.

“vleugels in vrijheid
rank in de wind
haar silhouet fier
in spiegelbeeld
overstijgt zij haar schaduw.”
– José Knippenberg-Fronen,

atelier JOSÉ BEELDEND Hoek van Holland